tisdag 16 augusti 2011


En världsunik dansgrupp
Text: John Palm
Publicerad 15 augusti 2011 6.30 Uppdaterad 15 augusti 2011 9.42
Hässleholm.

Ett danskompani med enbart autistiska dansare har aldrig tidigare uppträtt tillsammans. I går hände det för första gången på Festivaldax tältscen.
HÄSSLEHOLM. Den stora publiken som just sett finalen på talangjakten satt kvar och fick vara med om en annorlunda dansuppvisning.
– Helt säker kan man inte vara men jag tror aldrig att det hänt någonstans i världen tidigare, säger Ulrika Mickels Nord som tillsammans med koreograf Emma Ribbing satt ihop den unika dansgruppen.
Hon benämner dansstilen som samtida dans eller modern balett och tror att hässleholmarna fick uppleva en dansstil de normalt inte får se.
Att deltagarna, samtliga ungdomar med diagnosen autism, får ut något av dansprojektet är hon helt övertygad om.
– Man brukar anse och förutsätta att folk som har autism inte vill vara i grupp eller ha kompisar och att de inte vill improvisera. Man ger dem isolerade platser att vara på och strikta dagsplaneringar.
I början hoppades Ulrika Mickels Nord att ungdomarna efter avslutat projekt skulle ha uppnått tre saker: att våga ha ögonkontakt, att våga ha kroppskontakt och att samarbeta med varandra.
– Men redan inom de första 40 minuternas lektion så hade vi uppnått alla de sakerna. Det är otroligt spännande och det positiva följer med utanför dansen, flera har blivit av med social fobi, och tidigare ensamma individer umgås nu i grupp.
Inför uppträdet på Festivaldax var det lite nervöst men dansaren Hans Ask tyckte att nervositeten gav rätt fokus.
– När vi var här bredvid tältet, precis minuterna innan vi skulle upp, då var det verkligen ett väldigt pressat läge, säger han.
– Vi har uppträtt på skolan tidigare men det var ju inte alls så här många i publiken då. Men nu är jag ganska lättad att det är över, säger han.
Ulrika Mickels Nord hoppas inte bara att det blir en fortsättning på hennes projekt utan att det ska växa. En satsning med internationella konstnärer och artister är hennes mål.
– Jag tycker att de som är bäst, ska ge till dem som är svagast. Och här har vi något att bygga vidare på.
– Man brukar säga att personer med autism inte kan ha eller avläsa kroppsspråk, men under hela veckan när vi har övat dans så har de visat glädje hela tiden, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar